Punatähdet
pressilupi
olet tässä! historiikki
piisit
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

Herbert Huikko

Herbert Semifinalissa
(Kuva: Ville Palonen. Vapaa käyttöoikeus, kuvaaja mainittava)

Punanderin serkusten kummisetä Herbert Huikko on lähtöisin Toivakan pitäjän Huikon kylästä. Vanhemmat Anselmi ja Aada viljelivät paikalliselta suurtilalliselta lunastamaansa torppaa. Se ei yksin elättänyt 11 lapsen sisarusparvea, jonka iltatähtenä Herbert syntyi vuonna 1935. Anselmi kävi metsätöissä ja Aada kiersi hieromassa kyläläisiä.

Ansu ja Aata olivat liittyneet työväenliikkeeseen jo vuonna 1907. Vallankumouslinjaa he kuitenkin vieroksuivat ja pysyivät demareina elämänsä loppuun asti.

Naapurissa asunut Rudolf-veli (Ruudi) oli kovemman linjan miehiä. Hän oli aikoinaan lähtenyt Matti Kurikan houkuttelemana Sointulaan. Utopian sorruttua hän elätti itsensä mainarina, kunnes palasi Suomeen juuri ennen 1. maailmansodan alkua. Sointula-seikkailun jälkeen Ruudista tuli kovan linja sosialisti.

Vallankumoustalvena hän palveli etulinjassa, kunnes joutui vangiksi. Leirivuosien jälkeen Ruudi palasi Toivakkaan, jossa elätti itsensä ja perheensä sekatyömiehenä. Ruudi tuli tunnetuksi Huikonkylän työväenyhdistyksessä pitkäaikaisena tervehdyspuheiden pitäjänä.

Herbert viehättyi politiikasta jo poikavuosinaan. Sotavuosina hän kuunteli korva tarkkana Jahvetin ja Moskovan äänten otteluita. Nuorten Kotkien vaikutuspiiristä Herbert irtautui 1940-luvun lopussa. Pioneereissa hän nousi nopeasti ohjaajaksi. Hänestä tuli vuonna 1955 SKP:n Toivakan osaston nuorin johtokunnan jäsen. Puheidenpitäjä Herbert niitti pian maakunnallistakin mainetta.

Kansakoulun jälkeen Herbert joutui menemään puotipojaksi kangasniemeläiseen yksityiskauppaan. Kokemiensa vääryyksien jälkeen hän irtisanoutui. Valistuneet työväenmiehet järjestivät Herbertille juoksupojan paikan edistykselliseen osuustoimintaliikkeeseen.

Pian kutsui Sirola-opisto. Omimmaksi alakseen Herbert löysi sanallisen raittiusvalistuksen - hän oli jo kansakoulussa kunnostautunut raittiuskilpakirjoituksissa. Herbert työskentelee Kansan Raittiusliiton Kuopion piirin kiertävänä puhujana. Suurempiakin tehtäviä on tarjottu, mutta Herbert sanoo ”ahertavansa kansan parissa raittiuden ja työväenaatteen saralla”. Yhdeksi mieluisimmaksi käyntikohteekseen mainitsee Rautavaaran, jossa ”riittää raittiusmiehellä tekemistä”.

Herbert on toteuttanut monia iskeviä raittiuskampanjoita, joista tunnetuimpia ovat ”Perjantaipulloilla Polski-Fiat” ja ”Vappuviinarahat vallankumoukselle”.

Herbertin puheita:

ylös