Punatähdet
olet tässä! pressilupi
historiikki
piisit
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu
Koillis-Savon Kipinä


KSK, Pielavesi, 12.12.2003

Matka Mennen-makujen mualimaan


Makutestin oppaana Aatos Punanen

Aatos juopi Menneniä. KUVA: Marfa Paukku. Vapaa julkaisuoikeus - kuvaaja mainittava. E-liikkeen hyllyyn ilmestyy nykyään uusia partavesjmakuja harva se vuosi: on Mariusta, Tabakkia ja uusimpana villityksenä Old Spicea. Koska partavesien valtias, Mennen, on nyt myös lähtenyt makukilpaan mukaan, Koillis-Savon Kipinä päätti testauttaa koko Mennen-makuperheen: onko uusista versioista vanhan klassikon haastajiksi? Makutuomariksi Kipinä kutsui pitkän linjan Mennen-miehen, Rautavaaran Teräksen Aatos Punasen.

Mannen pullon lähäri Ensimmäinen huikka on ilmainen, sanotaan. "Minusta tuli Mennen-mies ensi kulauksella", Punanen tunnustaa. Teko oli luokkakantainen: Mennen toi aikoinaan ensimmäisenä hajustetut partaveet työtätekeväin ulottuville. "Aiemmin minäkin maistelin köninvettä", Punanen muistaa.

Näin koemaistoimme:
Eräänä synkkänä lauantai-aamuna Kipinän testausjoukkue marssii Pielaveden E-liikkeen kyläkaupalle ja tyhjentää koko Mennen-hyllyn. Sitten vetäydymme Koivukosken kupeeseen, mahdollisimman hyvin haju- ja makusuojattuun piilopirttiin.
Kun ovi on sisältä säpissä, Kipinän toimitus avaa E-muovikassin ja kaivaa putelit pöytään. Ensin suoritettaan ulkoinen katselmus, sisäinen saa vielä odottaa. Takaetiketti virittää tunnelmaan:

"Se sisältää allantoiinia, joka lievittää ja rauhoittaa parranajon rasittamaa ihoa - ulkoa ja sisältä. Se aikaansaattaa raikkaan hönkäyksen ja höveliyttää herrain käytöksen. Sen puraiseva maku käypi myös tervehenkisille neiti-ihmisille. Se tuoksuu Juankosken kukkaniitylle, se takaa suosion Iloharjun tanssilavalla."

Mennen After Skin Bracer
Mannen - "Virkistää, viilentää", etiketissä lukee selvällä suomen kielellä. Klassikko. Ensin piristävä menthol avaa nenän, sitten lämpö leviää huuliin, kieleen ja nieluun. Hilpeän fairinvihreä, mutta vailla kuplia. Raikkaan imelähkö, kukkea maku. Pitkä, lempeähkö jälkimaku. Suuaistimus vain lempenee, mikäli juoman antaa kypsyä muutaman vuoden. Lempeytymisen odottelu vaatii kärsivällisyyttä, jota harvalla janoisella on. Erikoismuotoiltua, pallokuvioista pulloa on ikävä. Onneksi vanhan putelin voipi täyttää tratilla.
Annoskoko: 100ml
Muahantuoja: Noiro, Espoo

Mennen After Shave Original
Mannen Original - Samaa tuttua "villiä vihreetä". Kirkas alkuperäispullo on vaihtunut mattalasiseen, joka mahtuu alkuperäistä paremmin povitaskuun. Se kulkee huomaamattomasti tanssilavalle. Juoman nimi on nyt Original. Mennen-piireissä perusjuoma kulkee nimellä "Regular" eli "Reku". Etiketin tekstikin on kääntynyt englanniksi: "Cools and Refreshes". Vuosikerta-Menneniä ärhäkämpää, kepeää tuoreutta kuin kausiviineissä.
Annoskoko: 100ml
Muahantuoja: Colgate-Palmolive, Espoo

Mennen After Shave Golden Spirit
Mannen Golden Spirit - Sitrusmainen, Rekua imelämpi tuoksu. Väri lähes kirkas, sitruunamehua mukaillen vain häivähdys keltakultaa, pissahtava. Maku hieman saippuainen. Häivähdys ajotakin alla helleviikon hautunutta bussikuskin paitaa. Silti muita Mennen-makuja kevyempi, hienostuneempi. Jälkimakukin viipyy vain hetken. Mennenin tuttu denatuuri antaa ryhtiä sille sallitulle taika-aineelle, joka voitelee tangolanteen. Sopii myös märkäkorvalle.
Annoskoko: 100ml
Hankintapaikka: Tallinna

Mennen After Shave Black Musk
Mannen Musk - Juomaperheen ruskea lammas. Muista Mennen-mauista poiketen Black Muskissa on castor oilia eli risiiniöljyä. Jättää suuhun öljyisen kalvon. Too-oodella viipyilevä jälkimaku, joka muistuttaa itsestään vielä tuntien kuluttua myskisillä happohyökkäyksellä. Tuhti tuoksu tuo elävästi mieleen Terijoen Tatjaanan, Petroskoin panssarilaiva-Potemkininakin tunnetun idän immen. Black Musk on suositeltavissa vain äärimmäisessä hätätilassa: kun jano yllättää eikä saatavilla ei ole muita Mennen-makuja.
Annoskoko: 100ml
Muahantuoja: Colgate-Palmolive, Espoo

Mennen After Shave Cool Breeze
- Nimikin sen kielii! Viileä tuulahdus. Minttuinen, eukalypsahtava, hivenen kloorahtava. Turkoosi väri muistuttaa lantrattua uimahallivettä - ja halpaa tuulilasin pesunestettä. Yllättävän lähellä Originalin makua. Petollisen helposti maistuvaa - pullo hujahtaa hetkessä. Turvallisen raikas perusmaku, jolla silti tuhti takapohku. Sopii myös ensikertalaisille.
Annoskoko: 100ml
Hankintapaikka: Tallinna

Kyösti Poutiainen
Koillis-Savon Kipinä, Pielavesj


Kipinän arkisto

Onhan tuota päevitelty 12.12.2003

ylös