Punatähdet
pressilupi
historiikki
piisit
lukupiiri
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
olet tässä!keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

YYA-sopimus 60 vuotta

YYA-kalenterj

Ote pääministeri Miettusen puheesta 23.3. 1977 Loviisan ydinvoimalan I voimalayksikön vihkiaisjuhlassa

 
Suomen ja Neuvostoliiton molempia osapuolia hyödyttävä taloudellinen yhteistyö on määratietoisen ja pitkaaikaisen työn tulosta. Kaupan ja muun taloudellisen yhteistyön kehittäminen tasaveroisten etujen pohjalta on kiintea osa maittemme monipuolista ja monitasoista suhdeprosessia. Sen perustana ja suunnannäyttajänä on vuonna 1948 solmittu sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinaisestä avunannosta.

Tämän sopimuksen pohjalta Suomen ja Neuvostoliiton välille on luotu sellainen keskinäisen luottamuksen ilmapiiri, jossa myös kauppa ja muu taloudellinen yhteistyö on voinut kehittyä suotuisalla tavalla ja suhdanteista riippumatta. Tana päivänä Suomen ja Neuvostoliiton välinen taloudellinen vuorovaikutus on niin monipuolista, että sille löytyy tuskin vertaa muiden taloudellisilta ja yhteiskunnallisilta järjestelmiltään erilaisten valtioiden suhteissa.

Suomen ja Neuvostoliiton taloussuhteissa keskinäinen tavaranvaihto edustaa perinteistä kanssakaymisen muotoa. Kauppamme on kehittynyt menestyksellisesti viisivuotisten runkosopimusten ja niitä tasmentavien vuotuisten tavaranvaihtopöytäkirjojen pohjalta. Tänä päivänä Neuvostoliitto on Suomen suurin kauppakumppani, jonka osuus kattaa lahes viidenneksen koko ulkomaankaupastamme.

Tavaranvaihdon rinnalla on projektiyhteistyö saanut viime vuosina yha suuremman merkityksen. Se on tuonut maittemme taloussuhteisiin lisää pitkäjänteisyyttä ja ulottuvuutta. Loviisan ydinvoimaloiden lisaksi on kuluvalla vuosikymmenellä toteutettu tai käynnistetty useita muita huomattavia projekteja. Sellaisia ovat olleet mm. Raahen metallurgisen tehtaan laajentaminen, maakaasujohdon rakentaminen, Svetogorskin puunjalostustehtaan uudistaminen, Pääjarven metsatalouskeskuksen rakentaminen seka kupari- ja nikkelisulattolinjojen toimitukset Norilskin metallurgiseen kombinaattiin.

Presidentti Urho Kekkonen viittasi eräässä 1960-luvun lopulla pitämässään puheessa valtioiden välisissä suhteissa havaittavissa olevaan ilmiöön, jota hän kutsui kumuloitumisen, kasaantumisen, laiksi. Sen mukaan yhteisten yritysten onnistuminen on tulosta hyvistä suhteista, mutta samalla tämä onnistuminen puolestaan lisää mahdollisuuksia yhteistyön jatkuvaan kehittamiseen. Tapahtuu ikäänkuin hyvän yhteistyön pääoman kasaantumista, pääoman, joka on siita erikoista, että se käytettaessä vain lisäätyy. Tänä päivänä käyttöönsä vihitty Loviisan ydinvoimala on erinomainen esimerkki tämän lainalaisuuden paikkanspitävyydestä.


Onhan tuota päevitelty 16.8.2006

ylös