Punatähdet
pressilupi
historiikki
piisit
olet tässä! lukupiiri
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

Teräksen lukupiiri

Läksylista

Hannes Tiainen: Kun puolue räjähti "Ehkä Simonen itse menee Moskovaan ja saa avukseen yhden amerikkalaisen sotilaan." Näin sanoi presidentti Paasikivi syyskuussa 1955. Aiheen purevaan sanailuun antoi Simosen Porkkalan palauttamista vähätellyt puhe.
Tiaisen kirja Kun puolue räjähti ei kerro vain SDP:n hajaannuksesta, vaan tarjoaa mielenkiintoisen kokonaiskuvan politiikastamme. Kirja piirtää myös eloisia monista poliitikoistamme, Urho Kekkosesta Veikko Vennamoon, Leskisestä Simoseen ja Skogiin.
Hannes Tiainen: Kun puolue räjähti (Tammi 1968)

Timo Kyntäjä: Tulopolitiikka Suomessa Mitä onkaan yhteistä O.W.Kuusisen, Yrjö Sirolan, Kullervo Mantereen, Santeri Nuortevan, Kaarlo Brusilan, Lyyli Laatukan, Edvard Gyllingin ja Eino Rahjan muistelmissa? Vladimir Iljits Lenin.
Kaikki kolmekymmentä suomalaista ovat eri aikoina ja hyvin erilaisissa olosuhteissa tavanneet Leinin ja saaneet näistä kosketuksista mieleen syöpyneitä muistoja. Jotkut kertovat yhteisistä karkoitusvuosista Siperiassa, toiset ovat auttaneet häntä vaarallisissa rajanylityksissä tai piilotelleet häntä poliisi-urkkijoilta.
Kirjoituksista syntyy ehyt ja mieleenpainuva kokonaiskuva harvinaisen mielenkiintoisesta ja miellyttävästä ihmisestä, Vladimir Iljits Leninistä, Suomen kansan ja erityisesti suomalaisten työläisten ystävästä.
Tuure Lehén: Lenin suomalaisten muistelmissa (Kansankulttuuri 1969)

Timo Kyntäjä: Tulopolitiikka Suomessa Milloin oli Suomen lakkoennätysvuosi? Kuinka monta tuhatta lakkoa tuolloin järjestettiin? Miten SAK:n varallisuus on kehittynyt? Mitä UKK-kierroksella tapahtui vuonna 1971? Kyntäjän Tulopolitiikka Suomessa selvittää nämä ja monta muuta mielenkiintoista työmarkkina-asiaa.
Kirja on hieman haasteellinen - sen alaotsikko on: Tulopoliittinen diskurssi ja instituutiot 1960-luvulta 1990-luvun kynnykselle.
Timo Kyntäjä: Tulopolitiikka Suomessa (Gaudeamus 1993)

Olle Leino: Kuka oli Yrjö Leino Yrjö Leinon nimeen liitetään Valtiollisen poliisin politisoituminen hänen sisäministerikaudellaan, "Leino-lakot", vuoden 1948 kaappaushuhut, avioliitto Hertta Kuusisen kanssa ja hänen yhtäkkinen poliittinen kukistumisensa eduskunnan antaman epäluottamuslauseen jälkeen. Toistakymmentä viimeistä vuottaan hän vietti unohdettuna, puolue- ja työtoveriensa hylkäämänä, raskaana seuranaan katkeruus, jota vain alkoholi lievensi.
Miksi juuri Yrjö Leino joutui esittämään näyttävää osaa kommunistien ottaessa ensimmäisiä askeliaan parlamenttaarisen politiikan kentillä sodanjälkeisinä vuosina. Mikä kukisti miehen, joka antoi nimen SKDL:lle?
Olle Leino: Kuka oli Yrjö Leino (Vem tackar Yrjö Leino? suom. Raija Mattila / Tammi 1973)

Ville Veitsi: Varo vallankumousta! Kaikkea sitä sananvapauden nimissä saakin julkaista! Kirja on taantumuksellista propagandaa amatöörimäisimmästä päästä. "Humanisti", "rakentaja", "teknokraatti", "järjestömies" ja "metsäläinen" käyvät kuvitteellista keskustelua polttavista kysymyksistä. Kansiteksti kertoo paljon: "Yrittäjä on pirunkuva sosialismin seinällä, toteaa Ville Veitsi kädessänne olevassa kirjassa Varo vallankumousta. Kirja on syntynyt arkisuomalaisten maallikkopoliitikkojen keskustelujen perusteella. Heillä on yksi yhteinen. peittelemätön piirre: pakanoina he eivät ota lakkia päästään marxinuskon temppelissä, joksi he näkevät Suomen tasavallan hiljalleen muuttuvan. Muuttuminen on päivittäistä hivuttamista eri aloilla. Kuin sukkasillaan kulkeva voro. Siksi: Varo vallankumousta!"
Ville Veitsi: Varo vallankumousta (Tammerkustannus, julkaisuvuosi puuttuu, mahd. 1973)

Angela Davis: Sydämeni halusi vapautta Nuoren mustan filosofianopettajan Angela Davisin pidättäminen syytettynä murhasta, ihmisryöstöstä ja salaliitosta, pitkä tutkintovankeus, oikeudenkäynti ja lopulta vapautus syytteestä kohdistivat koko maailman huomion hänen kauttaan kaikkien Yhdysvaltain mustien asemaan. Hänen poliittinen omaelämäkertansakin on samalla kaikkien rotunsa ja poliittisen ajattelunsa vuoksi sorrettujen ihmisten kollektiivinen elämäkerta. Angela Davis kertoo yksityiskohtaisesti siitä tapahtumasarjasta, joka teki hänestä maailman silmissä joko terroristin tai marttyyrin.
Angela Davis: Sydämeni halusi vapautta (Tammi 1975)

Punainen valhe Kirjan nimen tulisi olla pikemminkin "Valkoinen valhe". Siitä kielivät myös takanteen kirjatut porvarilehtien ylistävät lausunnot: "Säälimätön totuudenpuhuja -rohkeita paljastuksia -hätkähdyttävä varoittaja -aiheuttaa suuren hälinän." Aamulehti. "Pohjanpoika on koonnut suunnattoman määrän asiakirjoja SKP:sta. PV kuuluu kirjallisuushistoriaan." Tompan Tuomo maalaisliiton lehdissä. "PV:n luettuani en enää usko SKP:n 'tietoja', vaan hylkään sen, koska täysjärkinen suomalainen ei halua aivopesua eikä kolhooseja." Tehtaantyömies ja suuren perheen isä Kymenlaaksosta. "Riisuu naamion SKP:n kasvoilta -ansaitsee suuren lukijakunnan." Antti Kukkonen.
Pouto Pohjanpoika: Punainen valhe - eli kujanjuoksu mallia SKP/skdl (Pohjanpoika 1965, 10. painos - ensipainos 1962)


Uusvasemmisto - Kenen kanssa Ketä vastaan Historiatieteiden tohtori Stepan Salytshevin kirjassa eritellään laajaan tosiasia-aineistoon perustuen ne poliittiset olosuhteet, joissa opiskelijain vastalauseliike USA:ssa ja Länsi-Euroopan maissa syntyy, ja luonnehditaan lyhyesti uusvasemmistolaisen liikkeen aatepoliittinen kehitys.
Stepan Salytshev: Uusvasemmisto - Kenen kanssa Ketä vastaan (Kustannusliike Edistys, Moskova 1976)


Kotimaani ompi Suomi "Ahti Karjalaista on totuttu pitämään suurena hiljaisena miehenä, tankerovitsien kummajaisena, joka ei henkilökohtaisista tunnoistaan juuri puhu", Ahti Karjalaisen muistelmat kuvaa päähenkilöä. Nyt on luvassa se avautuva Ahti Karjainen. Hämmentävää on Kremlin suosikin kriittinen suhtautuminen suomalaiseen ay-liikkeeseen.
Ahti Karjalainen (toimittanut Helena Vehkaoja): Kotimaani ompi Suomi (Weilin+Göös 1981, 4.painos)

ETYK Turvallisuus Vapaus Neuvostovastaisista kirjasistaan tunnetun ALEA-kirjan kustantama ETYK-opus vyöryttää taantumuksen pesänlikaamistietoa Helsingistä alkaneesta luottamuksen ja rauhan prosessista. ”Hän, joka on nähnyt poikkileikatun Berliinin, hän tietää: EUROOPASSA ON SOTATILA”, kirjan kyhännyt sveitsiläis-suomalainen Paul Bernoulli-Vesterä meuhkaa. Höpsis.
Paul Bernoulli-Vesterä: ETYK Turvallisuus Vapaus (ALEA-kirja 1977)


Sosialismi ja ekologia Kapitalistisen cowboy-talouden ahneus aiheutti Harrisburgin atomivoimalan onnettomuuden vuonna 1979. Jukka Pakkalan kirja on kirjoitettu juuri sen jälkeen ja sen kyllä huomaa.
Kirjassa on ihme höyryämistä aurinkovoimasta ja muusta sellaisesta, mutta siitä on kyllä tämänkin päivän ekomarxilaiselle ajattelun evääksi.
Jukka Pakkala (toim.): Sosialismi ja ekologia (Tammi 1980)

Kylätasku: Revari Jussi Kylätaskun Revarissa luokkakantainen farssikirjailija Jallu Pussitalo seikkailee 70-luvun taistolaisissa kulttuuripiireissä.
Jussi Kylätasku: Revari (WSOY 1975)


DDR - 100 kysymystä 100 vastausta Kenellä on DDR:ssä valta? Mitä sairastaminen maksaa DDR:ssä? Mikä on luonteenomaista sosialistiselle taiteelle? Vastaukset löyvät tästä kirjasta.
DDR - 100 kysymystä 100 vastausta (Panorama DDR 1977)Maon Punainen kirja Kauan odotettu Mao-kurssi siirtyy jälleen opettajan sairastumisen johdosta. Luemme lukupiirissä Punaisen kirjan.
Otteita puheenjohtaja Mao Tse-Tungin teoksista

Luoto: Sopimus ystävyydestä Tämä kirja kertoopi mikä on Suomen ja Neuvostoliiton välisen Ystävyys-, Yhteistyö- ja Avunantosopimuksen merkitys Suomen turvallisuuspolitiikassa vuosina 1948-73. Rauhanomaisen rinnakkaiselon ystävän perusteos.
Reima T.A. Luoto: Sopimus ystävyydestä

Lasten päivähoito Neuvostoliitossa Vaihtoehto kahlitsevalle, autoritääriselle puritanismille ja ns. vapaan kasvatuksen tuloksettomuudelle. Yhteiskunnan vastuu lapsista on Neuvostoliitossa elävää todellisuutta: tarhoja kaikille, kouluja kaikille, kesäleirejä kaikille.
Lasten päivähoito Neuvostoliitossa (Kansankulttuuri 1975)

Wernström: Kapina Keitä olivat aseistetut parrakkaat miehet ylhäällä Kuuban vaikeapääsyisillä vuorilla? Heistä puhuttiin kuiskaten, ja vain silloin kun poliisi ei ollut lähellä. Jotkut nimet olivat kaikkien huulilla: Fidel Castro, Che Guevara. Huikean jännä TamTam-sarjan nuorisokirja!
Sven Wernström: Kapina (Tammi 1970)

Revisionismin valtaannousu Neuvostoliitossa Hiukkasen enempi lueskelleille luokkakantaisille suunnattu jatkokurssi suoraan Marxismi ja moderni revisionismi-sarjasta. Tämä käsittelee muun muassa Hrutshevin valekommunismia. Eikö lie maolaisten kolttosia tämä opus.
Revisionismin valtaannousu Neuvostoliitossa (Demopaino 1974)

Kerttil Bruun ja Antti Eskola: Taloudellinen valta Suomessa Taloudellinen valta Suomessa on jokkaesen demokratiaa ja tietoa pelkäämättömän rautavaaralaisen kirja. Tiesitkö, että kymmenen suurinta perhettä hallitsee neljännestä Suomen teollisuuden liikevaihdosta? Tiesitkö, että Suomen kirkon vuosivoitto on suurempi kuin Neste Oy:n? Nyt tiijät.
Kerttil Bruun ja Antti Eskola: Taloudellinen valta Suomessa (Tammi 1969)

Suomalais-neuvostoliittolaiset historiantutkijoiden symposiumit Opukseen on koottu tähän mennessä julkaisemattomattomat esitelmät Helsingissä 1979 ja Petroskoissa 1981 pidettyjen suomalais-neuvostoliittolaisten historiantutkijasymposiumeista. Mukana on esjmerkillä tarinata talonpoikaisliikehdinnästä Venäjällä 1500-1600-luvuilla, Suomen ja Neuvostoliiton välisistä kulttuurisuhteista sekä Venäjän ja Suomen välisistä taloussuhteista ensimmäisen maailmansodan aikana.
Suomalais-neuvostoliittolaiset historiantutkijoiden symposiumit (Suomen historiallinen seura 1983)

Krokotiilin kyyneleitä Porvari tukehtuisi nauruunsa - jos osaisi venäjää. Neljän ja puolen miljoonan painosmäärä on taannut neuvostokansalaisille Krokodil-lehden iloisia hetkiä jo vuosikymmeniä. Tämä opus suattaa olla ensmäenen Neuvostoliiton ulkopuolella julkaistu valikoima lehen piirustuksia ja kaskuja.
Juhani Lindström (toim): Krokotiilin kyyneleitä (Weilin+Göös 1969)

Valkoinen kirja Tunne vihollisesi! Tämä opus pittää ehottomasti tenttiä ennen käpykaartikomennusta. Kirjassa on tärkeää tilastotietoa esjmerkillä armeijan henkilöstön jakaantumisesta arvoasteittain vuosina 1946, 1971, 1972 ja 1975 sekä sokerina pohjalla Suomen maanpuolustuskustannukset vuosina 1947-1978.
Vilho Harle ja Pertti Joenniemi: "Valkoinen kirja" (Rauhankirjallisuuden edistämisseura 1978)

Kolmas tie Sosialidemokraattien kansainvälinen liike hajosi heti toisen maailmansodan jäläkeen. Erityistä huomiota Äikiä kiinnittää varjoslaisten sosiaalidemokratian teoriaan ja käytäntöön. Äikiän kirja on harvinaisen selkeätä, vauhdikasta, lennokasta ja vauhdikasta lukemista.
Armas Äikiä: "Kolmas tie" (Kansankulttuuri 1948)

Jack London: Rautakorko Sosialidemokraattien kansainvälinen liike hajosi heti toisen maailmansodan jäläkeen. Erityistä huomiota Äikiä kiinnittää varjoslaisten sosiaalidemokratian teoriaan ja käytäntöön. Äikiän kirja on harvinaisen selkeätä, vauhdikasta, lennokasta ja vauhdikasta lukemista.
Jack London: Rautakorko

Kolmas tieKolmas tie Sosialidemokraattien kansainvälinen liike hajosi heti toisen maailmansodan jäläkeen. Erityistä huomiota Äikiä kiinnittää varjoslaisten sosiaalidemokratian teoriaan ja käytäntöön. Äikiän kirja on harvinaisen selkeätä, vauhdikasta, lennokasta ja vauhdikasta lukemista.
AKS:n tie 1938 & 1939

Antimonopolistinen vaihtoehto Nämä DDR:n herrat suorittavat erinomaisen erittelyn työväenliikkeen demokratian ja sosialismin puolesta käymän taistelun ehdoista ja edellytyksistä kehittyneissä kapitalistisissa maissa.
Tärppinä kirjassa on työväenluokan taistelun strategia ja taktiikka edettäessä sosialismiin.
Rolf Reissing ja Dieter Weigert: Antimonopolistinen vaihtoehto - sosialistinen perspektiivi (Kansankulttuuri 1975)

Jack London: Rautakorko Maailmanlaajuinen talouslama ei ole mikkään uusi juttu. Ameriikka olj polvillaan jo 1930-luvulla. Tämä opus analysoi Rooseveltin elvytysohjelmaa Yhdysvalloissa.
Esipuhheen on rustannut ite Osakari Tokoi, joka neuvoo seuraamaan tämän kirjan opetuksia fascismin uhatessa ja Rooseveltin "uuven jaon" mönkiessä rapakon tälle puolen.
Oskari Tokoi ja Emil Sulkanen: Kapitalismi koetuksella (Sosialidemokraattinen puoluetoimikunta 1934)

Onhan tuota päevitelty 9.12.2012

ylös