Punatähdet
olet tässä! pressilupi
historiikki
piisit
lukupiiri
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu
Koillis-Savon Kipinä


Uutisia Neuvosto-Karjalasta

Koillis-Savon Kipinä seuraa rakkaan itänaapurimme tapahtumia YYA-hengessä.

Koillis-Savon Kipinä 17.8.2006

Onnenpotku

Kulkiessaan Karjala-tavaratalon ohi petroskoilainen myyjätär Ljubov Romashova osti Sprint-arpajaislipun. Se olikin tyhjä ja nainen jatkoi matkaansa. Jokin pani hänet palaamaan ja ostamaan vielä yhden 1 ruplan lipun. Hän ei ollut uskoa silmiään, kun luki sitä: Volga GAZ-24-10.
Autonkuljettajasta ei ole hätää, sillä Ljubovin mies Vladimir on autonkuljettaja ammatiltaan. Kohta onnelliset vanhemmat ja heidän kolmivuotiaan kaksoispoikansa Aljosha ja Vasja pääsevät ajelemaan uudella autollaan.
Marina SINTONEN

Koillis-Savon Kipinä 17.8.2006

Heinäjauhoa valmistetaan

Suojärven suurkanalan konemiehet ovat aloittaneet heinäjauhon tuotannon. Heinämyllyä käyttää taitava konemies Vladimir Savasin.
Heinäjauhoa valmistetaan ensiksi syysrukiista, sitten kypsyy rehuheinä. Tavoitteena on 600 tonnia.
Karjalan ASNTL:n maatalousteollisen valtionkomitean ylimekaanikko Nikolai Trubtshuk kertoi, että maanantaina heinämyllyt käynnistettiin kymmenessa taloudessa, mm. Sunun suurkanalassa, Onezhskin, Shungun, Kentjärven ja Jaakkiman neuvostotiloilla. Heinä on kasvanut sen verran, että heinäjauhon tuotanto voidaan aloittaa tällä viikolla kaikissa talouksissa, hän sanoi.

Koillis-Savon Kipinä 17.8.2006

Ystävyyden sanoja

Vuonna 1954 tuli kuluneeksi 85 vuotta edistysmielisen tanskalaisen kirjailijan Martin Andersen-Nexön syntymmästä. Merkkipäivän yhteydessä tasavallan lehdet kertoivat hänen luovasta työstään. Kirjoituksissa korostettiin, että Andersen-Nexö oli Karjalan hyvä ystävä.

Hän vieraili tasavallassamme kaksi kertaa - 1922 ja 1933. Matkakuvauksissaan kirjailijavieras kertoi ihastuneensa uuden elämän rakentamiseen Neuvosto-Karjalassa.


Koillis-Savon Kipinä 17.8.2006


Aluksien metallirunkoja rakentavan osaston hitsaajien prlkaatin eslmies Vasili Novlkov tunnetaan hyvin Petroskoin Avangard-laivanrakennustehtaalla. Hän on ollut työssä laitoksessa jo runsaat kakslkymmentä vuotta ja on taituri alallaan. Novikovin johtama prikaati ryhtyi ensimmäisenä tehtaana sosialistiseen kilpailuun Suuren Lokakuun 70-vuotispäivän vastaanottamiseksi ja lupasi täyttää juhlaan mennessä suunnitelmatehtävät.

Prikaati pysyy lujasti sanassaan. Se voitti kilpailun ensimmäisen erän ja sai laitoksen kunniadiplomin ja rahapalkinnon.

Vasili Novikov on paitsi hyvä töiden järjestäjä myös pätevä nuorten työläisten opastaja.

KUVASSA: Vasili Novikov opastamassa ammattikoululaisia. Vasemmalta: Juri Titov, Vasili Novikov, Andrei Sorokin ja Andrei Omarov.
Kuva ja teksti: Valeri Jamulov


Koillis-Savon Kipinä 17.8.2006

Kilpailussa kunnostautuneita:
Korkea keskilypsy

Sunun suurkanalan kollektiivi, joka kunnostautui viime vuoden yleisvenäläisessä kilpailussa ja joka palkittiin VSFNT:n Ministerineuvoston ja NAK:n kiertopalkintolipulla, on luvannut Suuren Lokakuun 70-vuotispäivään mennessä myydä valtiolle 61 miljoonaa kananmunaa, 940 tonnia lihaa ja 650 tonnia maitoa.

Sunualaiset täyttävät hyvin sitoumuksiaan. Niinpä Tatjana Vagarovskajan johtama karjanhoitajain prikaati täytti viiden kuukauden tehtävän maidon myynnissä valtiolle jo 19. toukokuuta.

Talouden karjanhoitajat läpäisivät hyvin talviruokintakauden, nytkin, valmistautuessaan karjan laiduntamiseen, he saavat verrattain korkean lypsyn, 13 kiloa maitoa lehmää kohden.


Koillis-Savon Kipinä 17.8.2006

Tehtaalaisten vieraana

Krlmln draama- ja musiikkikomediateatterin näyttelijät tapaavat Petroskoln-vierailunsa aikana uselta tuotantolaltosten kollektiiveja. Tiistaina he ovat kiilleliusketehtaan tyontek1jolden vleralna.

Teatterin pääohjaaja V. Anosov kertoi tehtaalaisille teatterin historiasta ja nykypäivästä. Näyttelijät lauloivat ja tanssivat sekä esittlvät kohtauksla näytelmistä.

Tehtaan ammattiliittokomitean puheenjohtaja Ljudmila Podobed kiitti vieraita esityksestä ja toivotti heille menestystä. Vieraat saivat muistoksl käynnistä tehtaan kansankuoron levyn.


Kipinän arkisto

Onhan tuota päevitelty 18.8.2002

ylös