Punatähdet
pressilupi
historiikki
piisit
olet tässä! lukupiiri
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

Teräksen lukupiiri: Kirjekurssi 1 - Sosialismin ABC

Oletko aina halunnut olla sosialisti, kommunisti tai muuten vain luokkakantainen, muttet ole tiennyt miten? Ei hätää Kipinän Lukupiirin kirjekurssi auttaa. Huomaat tulokset jo kolmannen viikkokurssin jälkeen.

Osa 1

Lähteenä kurssillamme on teos Johdatus sosialismiin (Sosialistisen Opiskelijaliiton Kirjasarja 4; Kirjapaino Sanan tie, 2.painos 1973).

Kirja on helppotajuinen johdatus marxilais-leniniläisen yhteiskuntateorian ja suomalaisen yhteiskunnan perusongelmiin. Se perustuu Leo Hubermanin ja Sybil S. Mayn suomennettuun kirjaseen Sosialismin ABC, jonka SOL julkaisi Jaakko Laakson suomennoksena 1969. Sitä ovat muokanneet ainakin Petteri Baer, Eero Hovi, Markku Kopra, Jaakko Laakso, Matti Pykälä, Erkki Susi, Sulo Suvanto, Hannu Vuorio ja Jukka-Pekka Takala. Tekstin uudistamisessa on otettu huomioon Leninin panos marxilaisuuteen ja sosialististen maiden rakennustyön kokemukset. Aluteoksen Yhdysvaltoja kuvaavat esimerkkiaineisto korvattu Suomea koskevalla tiedolla.

Sosialistinen analyysi kapitalismista

1. Tuotanto ja luokkataistelu

Kaikkinainen puhe työn ja pääoman välisestä sopusoinnusta on pötyä. Kapitalistisessa yhteiskunnassa sellainen sopusointu on mahdoton, koska se, mikä on hyvää toiselle, on huonoa toiselle ja päinvastoin.
Kapitalistisen yhteiskunnan välttämätön suhde tuotantovälineiden omistajien ja työläisten välillä merkitsee jatkuvaa jännitystilaa - jatkuvaa luokkataistelua.

2. Lisäarvo

Kapitalistisessa yhteiskunnassa tavaroita ei tuoteta omien tarpeiden tyydyttämiseksi, vaan myytäväksi toisille. Kapitalisti pyrkii saamaan "tuottamistaan" tavaroista mahdollisimman suuren voiton.

3. Pääoman kasaantuminen

Kapitalisti aloittaa omilla rahoillaan. Hän ostaa tuotantovälineitä ja työvoimaa.
Kapitalisteilla ei ole valinnan varaa. Suurimman voiton saa se kapitalisti, joka käyttää tehokkaimpia ja teknisesti edistyneimpiä menetelmiä.

Seuravassa osassa muun muassa:

Monopolit, tulonjako, kriisit ja lamakaudet, imperialismi ja sota sekä valtio.

Käymme läpi sosialistisia syytöksiä kapitalismia vastaan: Kapitalismi on tehoton ja epäoikeudenmukainen, Kapitalismi on järjetöntä, Kapitalismi on epäoikeudenmukainen - ja epäinhimillinen, Kapitalismi häviää.

Aiheina ovat myös muutoksen esitaistelijat, kutenutopiasosialistit, Karl Marx ja Friedrich Engels sekä luonnollisesti V. I. Lenin.

Pohdimme myös sosialismin olemusta otsikoilla Tie sosialismiin, Sosialismin rakentaminen, Sosialistisen tuotantotavan peruspiirteet ja Vapaus.

Porvareilla keskeinen propaganda-aihe on juuri vapaus. Vapaus on kuitenkin luokkasidonnainen käsite. Porvarillinen "vapaus" on jotain muuta kuin todellinen vapaus, sosialismin suoma vapaus.

Selma Rytkönen
Kansakoulun opettaja

Onhan tuota päevitelty 4.11.2006

ylös